Jdi na obsah Jdi na menu

Za pivem do Oseka

8. 11. 2016

My jsme se sem vydali cestou k babičce do Litvínova.

Naší první zastávkou bylo město Duchcov, které mě maličko zklamalo svým neopraveným vzhledem, ale pokud sem někdy zavítáte, vyberte si termín, kdy je otevřený zámek, který se proslavil tím, že zde pobýval Giacomo Casanova.

Když už jsme tu byli, tak jsme se zašli podívat po žluté turistické na Liptickou vyhlídku, kde si můžete prohlédnout, jak vypadá taková hnědouhelná pánev. Kdo to nikdy neviděl, měl by sem zavítat. A měli by se sem přijít podívat i odpůrci jaderných elektráren. Pohled je to značně smutný. U Liptické vyhlídky stojí umělecké dílo Duchcovská Marina, která se pyšní titulem jediný námořní přístav v ČR. Cesta na vyhlídku je značně kamenitá, ale my to dali i s kočárkem.

Za zastavení stojí spíše město Osek. 

Je to staré město, ve kterém je starý klášter, který se začal stavět v roce 1206. V současné době se do kláštera můžete podívat pouze s průvodcem, prohlídka trvá 50 minut. V areálu oseckého kláštera můžete navštívit minipivovar OSSEGG. V létě tu musí být moc příjemné posezení. Druhý minipivovar Černý orel najdete kousek od kláštera ve vilové ulici. Zde je i stejnojmenná a velmi oblíbená restaurace. Zařízení restaurace je stylové, jen mě trochu šokoval stav toalet, ale na chuť piva a kvalitu kuchyně to nemělo naštěstí vliv. 

Pokud budete v Oseku, vřele doporučuji se projít po místní naučné stezce NS Přírodou a dějinami Oseka.