Jdi na obsah Jdi na menu

Zruč nad Sázavou a Vodní dům

29. 10. 2016

ZRUČ NAD SÁZAVOU

Město Zruč nad Sázavou jsme navštívili poprvé před rokem, když nás tam přilákal koncert naší oblíbené kladenské kapely, který se měl konat v areálu zámeckého parku. A teď o státní svátek jsme tam vzali i naše kamarády a náramně jsme si to tam užili.

zruc-mapa.png

Doporučuji zaparkovat ve Zručském dvoře, který je součástí zámeckého areálu a kde je to opravdu zajímavé, co se architektury týče. Najdete zde například i vodácké muzeum. Celá areál prošel v loňském roce rozsáhlou rekonstrukcí.

Odtud snadno projdete k zámku, kde je i infocentrum, kavárna i restaurace. Doporučuji se jít podívat na zrekonstruovanou Kolowratskou věž. Daleký výhled nečekejte, ale věž je opravdu pěkně opravená a v pěti patrech, si užijí i vaše děti, které mohou skládat puzzle, hledat indicie, apod.

Doporučuji projít se parkem, který je teď na podzim opravdu pěkně barevný. V hradním příkopu jsme zahlédli také tématickou stezku pro děti, ale byla zrovna zavřená a my vzhledem k nízkému věku našich capartů jsme se po detailech nepídili a přešli jsme k hřebu v programu.

20161028_114000.jpgNaším závěrečným cílem byla kuličková dráha, která se nachází v areálu školní jídelny a vstup na ní je zdarma. Kuličková dráha je součástí opravdu velikého dětského hřiště a je zde i povedené dopravní hřiště s půjčovnou dětských vozidel. 

Kuličková dráha je z betonu, s několika cestami pro hliněnky. Některé dráhy mají i skokanské můstky! Pokud kuličky nemáte, za stovku koupíte sáček v infocentru na zámku. A můžu vám teda říct, že já se bavila snad úplně nejvíc ze všech:-)

 

 

VODNÍ DŮM

Vodní dům je návštěvnické středisko lokality Želivka a najdete ho necelých 6 km od Zruče mezi obcemi Hulice a Nesměřice. Chystáme se sem již od roku 2016 a až letos (4.6.2017) se nám to povedlo, protože jsme měli cestu kolem.

Je to místo pro děti jako stvořené. A to již i pro lezoucí batolata... každý si v expozici najde to své.

Pokud jste ten typ rodičů, co si myslí, že když má dítě k dispozici spoustu vody a vyvázne suché, tak si přibalte pevné nervy a nebo alespoň dostatek náhradního oblečení.

Areál se dělí na venkovní átrium se spoustou vodních her (vstup pouze do venkovního atria činí 25 kč) a vnitřní expozici (vstup i s atriem - vše za 90 Kč). Určitě se ale vyplatí zakoupit kompletní vstupné, protože našeho dvouleťáka to snad dokonce více bavilo uvnitř.

Nemá moc cenu vše do detailu popisovat, ale vše je opravdu vydařené a architektovi opravdu tleskám. Ne nadarmo je vodní dům zařazen do prestižní ročenky Česká architektura 2015-2016. Vše je domyšlené, včetně hraček uložených ve výšce 10 cm nad zemí, aby se zabavil opravdu každý!

20170604_103412.jpg