Jdi na obsah Jdi na menu

Z Postoloprt do Loun

5. 3. 2017

Když jsme se sem vydali poprvé, tak se jednalo o malý výlet na rozhlednu Stříbrník, která se tyčí na Červené vrchu, leží severně od Loun. Zaparkovat se dá pod vrchem na benzínové pumpě. A pak jsme navštívili dva Lounské mini pivovary. Oba najdete v ulici Rybalkova nedaleko centra. Ale to jsou více jak dva roky zpátky.

 

17101189_10208142658635377_99862722_o.jpgVčera jsme se vydali do Loun, kvůli výletu s kočárkem a hlavně se pořádně projít, což jsme po zimě už potřebovali.

Zaparkovali jsme v Lounech u vlakové zastávky Louny - Střed a popojeli vláčkem do Postoloprt. Zde to za zastávku moc nestojí. My se vydali po cyklostezce 3034 do Března, kde se nachází Archeologický skanzen - Slovanské sídliště ze 6 století. Cyklostezka do Března vede po silnici, proto doporučuji dojet vláčkem jen na zastávku Březno u Postolopr a jít jen odtud. Pokud nejste limitovaní kočárkem, můžete si vyjít po žluté turistické na Březenský vrch, ostatní pokračují po cyklostezce do obce Březno a odtud ke skanzenu. Skanzen má o víkendech obvykle otevřeno vždy a vstupné pro dospělého stojí symbolických dvacet korun. Celá cesta je po asfaltu s převýšením do 40m a pro kočárek tedy velmi vhodná.

Cestou vás u srdce zahřejí výhledy na Ranou a na Oblík, a pak také panorama Loun, kterému dominuje kostel sv. Mikuláše. Pokud do Loun zavítáte, tak si na kostelní věž zajděte. Je to opravdu architektonický skvost. Pokud nechcete na dlouhý výlet, můžete se jen podívat na centrum Loun a projít se v Masarykových sadech a k výstavnímu pavilonu, kde je i železitý pramen. Slavnou Lounskou vodu, na kterou nedala dopustit má babička, si můžete načepovat i s sebou u Lounské nemocnice, kde je pramen Luna a Luna II.