Jdi na obsah Jdi na menu

Severní Bavorsko

9. 5. 2017

Na úvod bych chtěla poznamenat, že Bavorsko je sice země krásná, ale pro české turisty trochu pekelná. Nikde to nefunguje jako u nás. Nikde není otevřená hospoda, nebo alespoň bistro, kde byste si k svačině mohli zakoupit pití a jejich slavnou bavorskou klobásku. Značení turistických tras je hodně individuální; všechny značky jsou obvykle červené, nebo značené specifickými obrázky, které nejsou tak často vidět. Většina hradů je navíc soukromých, takže si je obvykle můžete prohlédnout jen z venku a nebo přes plot. Doporučuji si stáhnout do mobilu offline mapy cz.,díky nim se určitě neztratíte.

 

COBURG

coburg.jpgKrásné město na samém severu Bavorska. Najdete zdě krásné historické centrum s rozlehlým hradem na vrchu nad městem. Jen prohlídkou města a hradu můžete pohodlně zaplnit celý den. Mým oblíbeným místem je také růžová zahrada, která je na východ od centra.

Na náměstí se v době adventu konají pěkné adventní trhy a když sem zavítáte v pátek přes den, vyhnete se tlačenicím. Výhodou je minimum turistů.

Nebo můžete zavítat v předjaří v době velikonoc, kdy se zde zdobí všechny městské kašny, což je také krásná podívaná.

Další velmi významnou událostí je festival Samby, který se pravidelně koná na začátku července. Jedná se o jeden z největších festivalů na světě.

Pokud sem zavítáte a venku bude deštivo, můžete navštívit místní krytý bazén, kde si vyhrají už i roční děti.

 

SESSLACH

sesslach.jpgMalinkaté městečko na jihozápad od Coburgu, které je unikátní díky svému centru. Centrum je obehnáno zachovalými hradbami, které si můžete dobře prohlédnout z valu, který je ze severu města dobře přístupný. Je to zde velmi malebné a navíc zde na náměstí můžete najít kavárnu, kde si můžete objednat na Německo opravdu dobré espresso.

Parkoviště naleznete na jihu od centra.

 

TAMBACH

Lesopark na jihozápad od Coburgu je skvělým cílem hlavně pro děti. Zde jsme ještě nebyli osobně, ale kamarádi mohou doporučit.

 

ALTENSTEIN

altenstein.jpgSem jsme zavítali na výlet, když nebylo úplně krásné počasí. Je zde moc pěkná zřícenina hradu se zbytky kostela. Je zde i pár interaktivních blbůstek i pro děti. Je to jedno z mála míst, kde je i malé muzeum, takže bylo kde se posadit a v teple se nasvačit.

 

 

 

 

 

GEREUTH - LICHTENSTEIN - EYRICHSHOF - GEREUTH (15km)

eyrich.jpgDoporučuji sem vyrazit na pěší (my šli s kočárkem) nebo cyklo výlet. My vyrazili na okruh z městečka Gereuth, kde je opravdu pěkný kostelík a také zde naleznete prolézačky a pískoviště pro děti. Odtud jsme se vydali směrem k Lichtensteinu, kde jsme si prohlédly obě zříceniny a hrad přes plot. Dále jsme se vydali na jih do Eyrichshofu, kde je krásný zámek a lze se sem podívat na nádvoří a opravdu je to pěkná podívaná. Z Eyrichshofu je to do 15% stoupání po silnici k rujnám hradu Rotenhan, kde se mi to velice líbilo. Odtud je to už kousek zpět do Gereuthu - můžete buď opět po turistické, nebo rovnou po silnici. Nezapomeňte na svačinu, cestou jsme nepotkali jedinou otevřenou hospodu.

 

STAFFELBERG

staffelberg.jpgJedno z mála vrcholů, kde je i hospoda, tak jak jí známe v Čechách.

Zaparkujte ve městečku Bad Staffelstein, hoďte děti do krosničky a vydejte se k vrcholu. Tato stolová hora je vážně skvělé místo a ví to i všichni v okolí. Chodí sem opravdu hodně lidí. Nahoru vede hned několik cest. můžete si vybrat.

Pokud jste zvyklí na dlouhé tůry, můžete se vydat až k bazilice Vierzehnheiligen, která je vidět široko daleko.

Na tento výlet si můžete svačinu zapomenout. Neměl by být problém se zde občerstvit.

TIP: V Bad Staffelsteinu můžete navštívit pěkný krytý bazén.

 

BAMBERG

bamberg.jpgBamberg je starobylé město ležící v úrodném údolí mezi dvěma rameny řeky Regnitz. Někdy je nazýváno jako Francký Řím. Jedná se o velké město s překrásným historickým centrem. Doporučuji hlavně místa podél řeky. Je až neuvěřitelné, jak blízko nad řekou některé domečky jsou. Nepřehlédnutelná je Stará radnice, která je obklopena řekou z obou stran.

Určitě si vylezte i ke kostelu sv. Michaela, který městu dominuje. Pro milovníky kávy mohu doporučit malinkatou kavárnu na rohu ulic Michelsberg a Storchsgasse.

 

POTTENSTEIN

pottenstein.jpgCestou do Coburgu se vždy zastavíme někde na výlet. Jednou jsme si vyhlídli městečko Pottenstein. Jedná se o lokalitu Horní Franky a konkrétně zde je velké množství hradů, zřícenin, jeskyní a pískovcových skal. Jedná se o místo, kde by šlo velmi snadno strávit týdenní dovolenou a jezdit zde po výletech.

Toto místo nemáme více prozkoumané, ale určitě se sem chci ještě někdy podívat.