Jdi na obsah Jdi na menu

Naučná stezka Šipín

17. 4. 2017

Pokud sem jedete autem a máte krosničku nebo nosítko, čeká vás 7 km dlouhý pěkný okruh. Má to ale jeden háček. v jednom místě vás čeká trochu adrenalinový zážitek v podobě brodu. Ale nestahujme kalhoty, když brod je ještě daleko.

Auto jsme zaparkovali u Dudákovského mlýna a odtud se vydali přes Úterský potok nahoru ke kostelíku sv. Barbory. Cestou minete opravdu krásnou dřevěnou kapli Panny Marie. Zajděte si na vyhlídku na soutok říčky Hadovky s Úterským potokem a poseďte si a chvíli se kochejte. Odtud se vydejte po žluté turistické ve směru k zřícenině hradu Gutštein. Cesta zde vede zpět dolů k úterskému potoku, kde bohužel chybí lávka. V míště má voda ale maximální výšku do půli lýtek, takže se jedná spíše o legraci, než o nějaké velkolepé brodění. Stačí si s sebou přibalit něco na utření nohou... my naštěstí měli látkovou plenu:-) O tomto brodu nás informovali čundráci, se kterými jsme se setkali nahoře na vyhlídce a tak jsme na tuto zkušenost měli čas se psychicky připravit - hlavně tedy já. Nemám tyhle situace ráda, a o to více, když je venku kolem 10 stupňů... Ale bylo to úsměvné.

brod.jpg

Od úterského potoka opět vystoupáte do výše kostela sv. Barbory, jen budete na protilehlém břehu a výhled je tu opravdu pěkný a romantický. Další moc pěkná podívaná do krajiny vás čeká u hradiště Bezemín, kterým musíte chtě nechtě projít.

p1010084.jpg

V tuto chvíli máte všechny výstupy za sebou a už jen sejdete dolů k Hadovce, nad kterou se tyčí krásná zřícenina hradu Gutštein. Zde lávka přes potok je:-)

p1010088.jpg

Odtud se zpět k autu dostanete po červené turistické, tato cesta je zároveň cestou vhodnou i pro kočárky. Myslím si, že jí každý bez problému projedete. Budete sice k hradu a zpět muset stejnou cestou, ale Gutštein za návštěvu opravdu stojí a je to dohromady pouze 4km.