Jdi na obsah Jdi na menu

Lovoš

23. 10. 2016

Hned na první pohled je jasné, že je České středohoří sopečného původu... Každý kopeček, jako by tam někdo posadil. Když se dívám do kraje, myslím na zmrzlinu. Bohužel my dnes měli mlhu.

Vrch Lovoš má i tu výhodu, že nahoře je chata, na které se můžete schovat před nevlídným počasím. A to že je nahoře chata znamená, že nahoru se provozovatel vyváží autem. A to že sem dojede auto je velké plus pro všechny, kteří mají děcko , které jezdí kočárkem. Asfaltku ale nečekejte.

Touto cestou, kterou dokážete zdolat i kočárkem, je modrá turistická vedoucí z Opárna. Zde doporučuji i zaparkovat a výlet zde započít. Pokud se nahoru vydáte s kočárkem, budete nuceni se stejnou cestou i vrátit. Je to celkem 6km. Pokud byste si chtěli výlet trošku protáhnout, můžete zaparkovat až dole v Opárně u Černodolského mlýna, kde se na konci výletu můžete i najíst. Toto místo určitě doporučuji s dětmi navštívit. Mají tam velkou ohradu s kozami, pro které si ve mlýně můžete zakoupit granulky a nakrmit je.

My jsme celý výlet udělali tak, že jsme auto nechali v Opárně u začátku modré turistické a vystoupali nahoru, kde jsme se podívali do mlhy a v chatě si dali párky. V chatě se podávají obvykle jen párky a klobásy (doporučuji párek); v sobotu prý někdy mívají i polévku. Pokud nesete dětem skleničku, nemají zde mikrovlnku, ale paní nám dala horkou vodu do hnku na ohřátí. Pokud holdujete alkoholu, toho tam mají dost a taky Postřižinské pivo a žlutou limču.

Dolů z vrcholu jsme se vydali po žluté - po císařských schodech do Opárenského údolí. V Černodolském mlýně jsme si dali polévku, omrkli kozy a šli zpět k autu.

20161023_140702.jpg

TIP: Pokud bude pěkné počasí, zajděte si ještě na Panenské kameny, které jsou kousek pod vrchem Lovoš. Jsou značené jako naučná stezka. Nebo si od Černodolského mlýna vylezte na zříceninu Opárno.