Jdi na obsah Jdi na menu

České středohoří - Raná 457 m

26. 3. 2017

Náš syn má rýmu a kašlík a tak jsem trvala na krátkém výletě. Muž vymyslel, že pojedeme na Ranou. Protáhla jsem obličej a připomněla mu, že chci někam blízko. Přesvědčil mě, že 40 minut autem není zase tak moc a já jsem doteď nabitá energií z místa, které je největším projevem sopečné činnosti na našem území.

Vyráželi jsme dopoledne a nakonec jsme byli ve 13h zpět doma.

Pokud se na Ranou vydáte, zaparkujte ve stejnojmenné obci u občerstvení Skleník, které je centrem paraglaidingu v této části republiky. Parkovné na celý den stojí sice 40 korun, ale aspoň to máte na jistotu. 

Součástí parkoviště je i občerstvovna Skleník, kde si můžete zakoupit nápoje nebo například tousty, nakládaný hermoš nebo polévku. Je zde i sociální zařízení, což se může hodit:-)

rana.png

Nahoru na vrchol Rané je to 1,3 kilometru. Vydáte se od skleníku směrem k modré turistické stezce cestou lemovanou kamennými patníky a dojdete do sedla a pokud se sem vydáte od jara do podzimu za hezkého počasí, tak budete mít celý výlet i nádhernou podívanou na padáky všech možných barev.

 

Vypadá to tu trochu jako na slovenské Velké Fatře. Během pár minut jsem se přenesla o pár set kilometrů na východ k našim slovenským sousedům a cítila jsem se tu jako v ráji. Ráz krajiny je tu zcela jiný, než o pouhých pár desítek kilometrů jižněji. Milovníci fauny a flóry zde najdou i spoustu zajímavých a ojedinělých rostlin a živočichů. A milovníci adrenalitu to navnadí na vyzkoušení paraglaidingu, nebo alespoň získáte touhu si pořídit malého draka na vysílačku, jako měli kluci v sedle pod námi:-)

20170325_110300.jpg

Nad sedlem

20170325_112751.jpg

Na vrcholu

 

Sluníčko krásně hřálo a my se nahoře na půlhodinky posadili a pozorovali, jak se ostatním vzdouvají padáky a mění se v ptáky. Nikdy jsem neviděla nic krásnějšího. Také bych se chtěla někdy změnit v ptáka a proletět se nad kopcem. Výlet je obzvláště zajímavý i pro děti, které budou nadšeně fandit bláznům, kteří běží s padákem z kopce.

20170325_112514.jpg

TIP: pokud jste zdaleka a nechce se vám sem jen na jedno odpoledne, můžete se ubytovat například na Farmě pod Oblíkem a odtud se vydat jeden den na Ranou a druhý den třeba na Oblík a hned za ním ležící Srdov.